Oldalak

2011. október 5., szerda

Sültpaprikakrémleves füstölt lazacos, zelleres galuskával


Csak a neve flancos kicsit. A fotó meg jól példázza a gyerekerdőben való küszködésemet. Meg kéne tanulnom úszni a levegőben. Vízszintesen, hogy lehetőleg senkit se rúgjak meg, ha mégis láb alá kerül. A munka-ovi-szakdolgozatírás mesterhármas példátlanul fárasztó dolog, muszáj volt ma levezetnem valamivel a felgyülemlett feszültséget..valamivel, ami nem a gyermek :) Igazság szerint szinte menekültem a konyhába. Ha le kellett volna rajzolnom még egy Optimust, (Transformers őrület) ott helyben elszáll az agyam. A konyhai pöncögés megnyugtat. Szépen, komótosan hámozok, pakolgatok, melegítek, szikkasztok, duzzasztok, kelesztek, reszelek, szuttyogok, mellé rádiót kapcsolok (tökfeleslegesen, úgyis túlordítják, de legalább a tudat megvan) és ez lehiggaszt. Az már más kérdés, hogy közben ők is jönnének szuttyogni. Nane. Ekkor jön a pohár bor. Tegnap egy sámlin kepesztettek hárman, azért, hogy kocsányon lógó szemekkel bámulják, ahogy forog a mikrohullámúban valami. Mintha az űrből jöttek volna. Vagy csak egyszerűen aznap vettük volna a mikrót. Egyikről sincs szó, illetve néha kételkedem, hogy előbbiről mégiscsak szó lehet :) A mai kaja pontról pontra úgy született, mint az én konyhámban sokminden. 4-5 kápiapaprika rettenetesen ráncos állapotban, felhasználásra vár. Lejárni készülő füstöltlazac, felhasználásra vár. Pár szem krumpli, kókadt zellerszár. Mindent, ami a végét járta, kipakoltam a konyhapultra. Aztán ez lett belőle. Állítom, az utóbbi idők egyik legjobb kajája nálunk, pedig én azért szoktam főzögetni ezt meg azt. 20 perc alatt készül el. Egy étlapon, már csak a neve miatt (ami jó hosszú és cirádás betűkkel biztos jól mutat) nagy drágán lehetne vesztegetni :) Pedig egyszerű, gyors és laktató étel :) na lássuk a receptet, csak semmi pontos méregetés, én sem vittem túlzásba.

Hozzávalók:

4-5 szem kisebb burgonya
5 kápiapaprika sütőben 
1 szelet füstölt lazac
pár darab zellerlevél

A galuskához 1 tojás, 2 ek. liszt és 5 dkg teavaj.

Sós vízben feltettem főni a felkockázott burgonyát, közben sütőben grill alatt szép kormosra sütöttem a paprikát. A héját szigorúan tilos lehúzni, tökéletesen mixelhető, és az ételben hagyja füstös kis lábnyomát. Csak egyszerűen kockára vágtam miután megsült és a megfőtt burgonya mellé adtam. Tettem bele egy csipet barna cukrot, Alnatura ételízesítőt és összeturmixoltam. Miközben a burgonya főtt, egy keveset kivettem a vízéből. Apróra kockáztam a lazacot és a zellerlevelet, a galuskatésztához adtam és beleszaggattam a vízbe, ami szép lassan gyöngyözve rotyogott ekkorra. A galuskát a tálaláskor tettem a tányérokba. Isteni volt. A próbálkozóknak jóétvágyat!!!!!


2011. október 3., hétfő

Könnyű pohárdesszert őszi hangulatban


A hétvége a szüret jegyében telt. Összeszedtük a brutális mennyiségű diót és learattuk a maradék szőlőfürtöket szerény számú kis szőlőtöveink mindegyikéről. Az idő egészet tökéletes volt ehhez a munkához. A segítők azonban hamar kifáradtak és uzsonnaigényüket valami könnyengyorsanédeset típusú dologra be is nyújtották. Nem is igazán lett volna kedvem gyúrni, dagasztani, krémet főzni vagy egyáltalán a konyha környékén tevékenykedni, tehát kézenfekvő megoldásnak tűnt a frissen ládázott alapanyagok felhasználása. A tökéletesnek legkevésbé sem mondható szőlőfürtjeinkről eszméletlen, mézédes szemekre sikerült szert tenni. Mióta megkóstoltam, azóta nem csodálom, hogy a szarkák és a mátyásmadarak véres harcokat vívtak minden szemért a szőlőtövek környékén. A kreálmányom menthetetlenül elfogyott. Nemcsak gyors volt, hanem egészséges és frissítő is. Fantasztikusan jól harmonizáltak az ízek, egy dologgal kellett csak kompromisszumot kötni, a folyamatos szőlőmagköpködéssel:) Nekik nem ilyen szép, karcsúlábú üvegpohárban szervíroztam, hanem egyszerű szufléformákban.

A hozzávalók:

1 tábla 46% kakaótartalmú tejcsoki
1 nagy pohár krémes joghurt (akkor a legjobb, ha kicsit lecsepegteted, én most nem tettem, de úgy még krémesebb)
1 citrom leve és reszelt héja
2-3 ek. akácméz
dió, szezámmag és napraforgómag vegyesen, frissen pirítva
friss gyümölcs, én most szőlőt használtam

A tejcsokit felolvasztottam. A joghurtot elfeleztem. Az egyik felét belekevertem a felolvasztott csokiba, a másikat pedig kikevertem a mézzel, a citromlével és egy jól megmosott citrom reszelt héjával. A gyümölccsel a pohárba rétegeztem és a tetejét megszórtam a pirított magokkal.